Blogi, Perhe

”Koko hoiva-ala on paskaa”

Kiitos median ja käsittämättömän surullisten ihmiskohtaloiden, meidän kaikki hoivapalvelut on leimattu huonoiksi ja ihmisarvoa alentaviksi. Hoitajat ovat pohjasakkaa ja raha määrittää laadun hoidettavan ihmisarvoon. Kyllä tuntuu itsestä kohtuuttomalta.

Tietenkään en voi puhua kuin omasta puolestani, mutta ei tällainen pieni omainen, joka on enemmän kuin kiitollinen läheisen saaneesta hoidosta ja huolenpidosta, saa ääntään kuuluviin kaiken tämän kuran keskellä. Koska nythän meidän on saatava lynkata jokainen hoitava taho, olkoonkin kyse tässä kohun aiheuttaneesta Esperistä. Ja kaikki Touhulat ovat luonnollisesti järkyttäviä paikkoja eikä yksikään hoitaja voi olla loistava ammatissaan. Älkää jälleen kerran halutko käsittää väärin. Minusta on ehdottoman tärkeää nimenomaan nostaa epäkohdat esille ja rangaista heitä, joiden syy on ja välttää moisia ihmishelvettejä ikinä syntymästä uudelleen, mutta myös minusta on myös tärkeää muistaa ja kiittää heitä hoitajia, jotka tekevät tätä sydämellään, oikeista syistä ja meidän lähimmäisiä tai itseämme upeasti hoitaen.

Olen aiemminkin puhunut teille minun 30-vuotta täyttävästä pikkuveljestäni. Hän on reilun kolme vuotta asunut nyt Nokialla Maununkadun autetussa asuntolassa. Kolme vuotta sitten minun äitini teki valtavan päätöksen ja luopui omaishoidosta ikänsä ja fysiikkansa tultua vastaan vaikka 27 vuotta omaishoitajana oli ainoa arki, jonka hän tunsi.

Minun pikkuveli on ollut ikänsä syvästi kehitysvammainen ja lisänä vaikea epilepsia. Epilepsia, jonka vuoksi ollaan oltu keinotekoisessa unessakin vuosien varrella, jotta aivoja saadaan säästettyä. Häntä kuvailen uusille ihmisille termillä vauva ison miehen ruumissa. Puhetta ei osaa muodostaa ja kaikki toiminnot syömisestä, nukkumiseen ja pukemiseen ovat täysin jonkun muun käsissä. Hän on riippuvainen muiden ihmisten kyvystä auttaa ja huolehtia, niin kuin vastasyntyneellä.

Haluankin tällä blogilla tuoda ihmisten tietoisuuteen myös ihmiset ja paikan, jossa minun pikkuveli on hoidettu ja rakastettu omana itsenään omassa kodissaan. Paikka, jossa on tärkeää, että läheiset saavat käydä ja olla, sekä kuulevat kuulumiset. Paikka, jossa on hygienian ja perustarpeiden lisäksi otettu persoona huomioon ja kehitysvamma tai kykenemättömyys ei ole haitta tai rasite elämyksien vastaanottamiseen. Paras paikka, jossa esimerkiksi tukikengätkin suunnitellaan ”adidaksen” tyyliin vaan siksi, koska mies on 30 vuotta ja mies parhaassa iässä. Paikka, jossa perustarve ei ole minimihoito vaan kokonaisvaltainen ihmisyyden arvostus. Siellä vietetään omalla porukalla elokuva ja saunailtoja, mennään festareille ja ollaan yhdessä.

Mun pikkuveli katsoo kaikki siskon ohjelmat ja snäppää kuulumiset, siitä huolimatta, ettei omista omaa puhelinta eikä tiedä miten sellainen toimii, mutta hänen hoitajansa tietävät kuinka tärkee meidän omaisten on saada kuulla kuulumiset samalla lailla kuin esimerkiksi mun äiti soittaa mulle, että olenko päässyt työmatkalta kotiin.

Joten. Samalla kun otetaan kantaa rahalla pyöritettäviin laitoksiin, niin voidaanko lopettaa yleistys maailman vähiten arvostettuun ammattiin? Minä en ainakaan koskaan voi osoittaa kiitollisuuttani tarpeeksi Ipoa hoitavaan tahoon ja hoitajiin. Tässä nöyrä sisko ei voi kuin todeta sydämensä pohjasta: ”KIITOS!”

40 thoughts on “”Koko hoiva-ala on paskaa”

 1. Kiitos kauniista sanoista.

  Sairaanhoitajalle joka on nauttinut hoitotyöstä on ollut todella ahdistavaa lukea kaikki negatiiviset asiat joita lehdissä kirjoitetaan. Kiitosta on vuosien varrella tullut. Pahimmillaan omaiset ovat kiitoksiaanyrittäneet julkaista lehtien yleisönosastoilla, ei niitä siellä julkaista. Etusija on aina negatiivisilla kommenteilla. Onneksi eläkepäivät koittivat ja jos töitä haluan tehdä se ei missään tapauksessa ole hoitotyö.

  1. Käsittääkseni ei ole hoitajia haukuttu vaan hoitajien vähyyttä. Pienet yksiköt on inhimillisempää kuin suuret yksiköt.

   1. Kyllä ne hoitajat joutuu kyräilyistä kärsimään ja sitä on kenenkään turha kieltää…

 2. Voi Kiitos Minttu! Olipa ihana lukea tuollainen kehitysvammaisen omaisen kirjoitus. On todella ollut ikävä lukea kommentteja, että hoitajat ovat ”paskasakkia”. Eivät todellakaan asiat ole noin! Meiltä käydään esim. kaikki mahdolliset konsertit, elokuvissa käydään, työntekijät joustavat omista työvuoroistaan, eikä se ole pakkopullaa! Olemme tietenkin käyneet peräti 2x Jounin kaupallakin, samoin hissit on kokeiltu niin Levillä, kuin myös Ylläkselläkin, keilailu on aloitettu 1x kuukaudessa yms. Asukkaat saavat itse toivoa uusia reissuja. Kaikki eivät kommunikoi puhumalla, mutta kuvat ovatkin apu monelle. No huh! Yritin keventää mieltäni. Lopuksi, kiitos Minttu kirjoituksestasi! <3

 3. Kiitos ja ihan huikeaa kerrankin kuulla, että edelleen löytyy ihmisiä jotka arvostavat meitä hoitajia! Useimmat meistä kuitenkin yrittävät parhaansa, niissä olosuhteissa mitkä meillä ovat. Meidän ääntämme harvoin kuunnellaan ylemmillä tahoilla, jos kyse on epäkohdista, suurempi valta on mm.omaisilla ja heidän kokemuksillaan.

  Itse työskentelen muistisairaiden parissa ja nautin työstäni. Tai nautin ainakin vielä joku aika sitten, nyt näiden kuohuttavien lehtijuttujen vuoksi osa omaisista on todella varpaillaan, kyseenalaistavat meidän tekemiä asioita ja päätöksiä jotka teemme vain ja ainoastaan asukkaidemme hyväksi. He maallikkoina eivät ymmärrä aina asioista kaikkia puolia, eivätkä aina haluakkaan ymmärtää. Sen sijaan he katsovat oikeudekseen haukkua meitä, ehkä meidän antamaa hoitoamme, huutaa ja syyttää meitä monista asioista mitä emme ole tehneet, uhkailevat milloin milläkin. Tuntuu että muutamilla omaisilla alkaa perus käytöstavatkin jo unohtua.

  Me olemme ne jotka yrittävät parhaansa, me teemme tätä työtä sydämmellämme, annamme itsestämme joka päivä todella paljon asukkaiden vuoksi.. me olemme silti myös ne joihin on se paha olo, ehkä huono omatunto ja turhautuneisuus on helpoin myös purkaa. Me otamme vastaan, mutta emme voimme puolustautua mitenkään, me kuuntelemme ja olemme hiljaa. Teemme tätä työtä vaikka meitä haukutaan. Vaikka usein tuntuu, että meitä enää arvosteta tippaakaan.

  Joten vielä kerran kiitos, että edelleen myös löytyy joku joka meitä tukee.

  1. Tätä juuri! Ihana kun kerroit sieltä todellisesta ympäristöstä tarinasi. Nyt kun älämölö on PÄÄTTÄJIEN mokista niin te saatte kärsiä… Tätä juurikin hain. <3 Kiitos ihana sinä! <3

 4. Hei! Luin murheellisena kirjoituksesi. Olen ymmärtänyt kun olen lehdistä, facebookista ja ihmisten kommenteista lukenut kirjoitukset, ettei syyllisiä ole hoitajat. Heillä on kohtuuton taakka kun hoitajamitoitus on mitä on. Syy on päättäjissä eduskuntaa myöten toki myös kunnissa sekä yksityisissä hoitopaikoissa. Pyritään säästämään väärässä paikassa ja tulos on tämä.
  Asun itsekin palvelutalossa, joka on kaupungin oma. Hoitajat ovat ihania,, täällä on palkattu virikeohjaaja, joka hoitajien kanssa suunnittelee viikon ohjelmat 9-15 välillä joka arkipäivä. Tuolijumpasta bingoon ja paljon muuta. Meitä on monen kuntoisia, kaikkia halukkaita viedään olohuoneeseen jos haluavat. Minuakin näin talvella kun pitää mennä ulkokautta (on kaksi taloa). Olen asunut tässä palvelutalossa viime syyskuusta lähtien, muutin silloin toisesta talosta tänne. Sekin palvelutalo oli kaupungin, asuin siellä puolitoista vuotta. Siellä oli samoin kuin täällä. Asukkaiden turvallisuus ja viihtyminen oli kiitettävää. Keikkallaisia on ollut välillä, samoja aina eli tuttuja. Näin täällä 🙂

 5. Voi kiitos kauppiaan rouva! Erittäin hyvää tekstiä! Kaikkia hoitopaikkoja ei voi lytätä eikä hoitajia arvostella. Rakkaudella tätä tehdään! Ja omakin lapsi parasta aikaa hyvässä hoidossa ❣️

  Terv. Omaishoitaja keva tytölle + lähihoitaja pirkanmaalta 😊

 6. Ihanaa, että vielä joku ajattelee noinkin ❤️Kiitos 💞Itse en pystyisi tekemään kehitysvammatyötä, ellen kykenisi puhtain sydämin sesomaan työyhteisömme osaamisen-, asiakkaan arvostamisen- ja kehitysvammaisen henkilön yksilöllisen huomioimisen takana 100%sesti👍🏻Meillä on hyvä asua ja elää elämäänsä, vaikkakin haasteena jälleen sisäilmaongelmat, joista kaikki kärsimme ja tuntuu, ettei kukaan välitä😞

  1. Tuo sisäilmaongelma tuntuu olevan järkyttävän yleistä myös… Voimia kaikkeen ja kiitos sinulle! <3

 7. On todella ihana kuulla, miten hyvin sinun veljelläsi on asiat. Ikävä kyllä se ei ole kaikille todellista. Ja tänä päivänä tarvitaan todellakin hyviä uutisia kaiken tämän esiin tulleen pahan ja ahneuden keskelle. En usko, että hoitajia on arvosteltu vaan näitä esperejä ja muita, jotka on päästetty vanhuksien ja muiden hoitoa ja hoivaa tarvitsevien kimppuun. En voi uskoa, että sinäkään sitä hyväksyt. Jos nyt lukee vaikka tuota viimeistä uutista Attendon hoivakodista, vajaa kuukausi ollut avoinna ja tulos on järkyttävää luettavaa… 6 kuollutta asukasta, 10 irtisanoutunutta hoitajaa, loput hoitajat osa ekan vuosikurssin lähihoitajaopiskelijoita, ei lääkelupia ym ym … mikä on seuraava askel alaspäin… tähän astikin ovat omaiset yrittäneet saada ääntään kuuluville ja valittaneet, jos on ollut aihetta.. heitä vain ei ole aina kuunneltu. On helppoa ohittaa tavallinen ihminen ja tavallisen ihmisen tarpeet. Se on vain numero, jos sitäkään.. Mielestäni sinä voisit hyvinkin lähteä politiikkaan ja saisit äänesi varmasti kuuluviin.. kaikkea hyvää teille jatkossakin..

  1. Kyllä, olen kanssasi samaa mieltä. <3 Epäkohdat on nostettava esiin. Minä en politikointia voisi tehdä, olen liian suorasanainen siihen ja en voi haalia ääniä vaan kertomalla mitä luulen ihmisten haluavan kuulla. Voin ainostaan täältä pienen ihmisen näkövinkkelistä koittaa tuoda tietoisuuteen myös pahan keskelle todellista hyvää. <3

  2. Nämä uutiset ovat olleet todella ikäviä, mutta täytyy muistaa kuitenkin, että niitä myös tahallaan kärjistetään lukijoita varten. Kyseinen paikka oli juuri auennut ja kyllä kuolemien määrä kuulostaa yhtäkkiä melko suurelta, mutta mehän emme tiedä minkä kuntoisia nämä asukkaat ovat olleet. He ovat saattaneet osa olla jo saattohoidossa, osa muuten tosi huonokuntoisia ym ja tuollainen muutos, muutto paikasta toiseen on todella suuri muutos ikäihmisille ja pelkästään jo se saattaa tuoda fyysisiäkin oireita. Minun mielestäni on väärin syyllistää ainuttakaan hoitajaa, yhtään kenenkään kuolemasta, ennenkuin asiat on tutkittu. Tuskin juuri millään muulla alalla, syyttömät ihmiset eivät joudu näin julmien syytösten kohteeksi kuin me hoitajat. Ajattele miltä sinusta tuntuisi, jos tekisit työsi niin hyvin kuin vain ikinä ostaisit, pitäisit päivästä toiseen ja parhaasi mukaan huolta vanhuksista ja heti tiukan paikan tullen, ainut mitä saat on perusteettomasti julkisia syytteitä siitä, että olet jotenkin syypää toisen ihmisen kuolemaan. Tuskin sinäkään siitä pitäisit. Nämä eivät ole mitään pieniä syytöksiä kuitenkaan.. Ja tässä kohtaa moni sanoo taas, ettei syyllistäkään hoitajia vaan näitä isoja firmoja jotka ovat toimijoina. Mutta jos puhutaan kuolemista ja huonosta hoidosta, niin kehen ne moitteet eniten osuvat ja sattuvat, kuin juuri hoitajiin. Ei ne pomot niissä paikoissa ole loppuviimein kuitenkaan hoitamassa, vaan me hoitajat. Ja kyllä nämä puheet ainakin minua satuttavat, vaikka en ole mitään väärin tehnytkään.

   1. Tätä juuri koitin sanoa, mutta en onnistunut kuten sinä <3 Kiitos! <3

 8. Olet ihana isosisko ja kannanottosi oli rautaa! Mulla on 2 sukupolvea jo poistunut tuonpuoleiseen ja ei ole ollut valittamista juuri mistään hoidoissa.

 9. Nykypäivänä lytätään kaikki heti, kun tulee yksikin negatiivinen asia esiin. Hyökätään kuin haaskat saaliin kimppuun, siipeensä saa niin yksityiset ihmiset, kuin yhteisöt/yritykset.
  Samaa mieltä olen, että keinottelu ja huono hoito etc pitää kitkeä pois, mutta ei nyt heitetä lasta pesuveden mukana. Paljon on ihania hoitajia ja hoitopaikkoja joka sektorilla, niille suuri ❤.

 10. Ihana teksti <3 Käyn itse kaverikoirailemassa ja olemme koirani kanssa tavanneet veljesi. En tiedä mikä siinä on, mutta mun pieni koirani on veljestäsi intona, suukottaa ja on lähellä. Joku siinä on <3 Kiitos kun otat kantaa ja joku tuo sitä positiivistäkin puolta esiin.

 11. Kiitos kauniista sanoista ja hyvän asian puolesta kirjoittamisesta. Poikani sai aikoinaan parhaan hoidon mitä saattoi saada. Suuri kiitokseni asianomaisille hoitajille.

 12. Itse entisenä hoitajana olen tosi iloinen, että näitä epäkohtia viimein näytetään. Hoitajat on vuosikaudet yrittänyt tuoda ääntään kuuluviin, mutta sanotaan vaan, että korjaa asennettasi huono hoitaja. Onhan ne kirjoitukset ajoittain rajuja, mutta viimein joku niistä suostuu kirjoittamaan! Kauan siinä menikin….

 13. Kiva kun joku arvostaa. Tämmöisenä aikana on vaikeaa kasvattaa ammatti-identiteettiä ja arvostaa työtään kun kaikkialla syytellään hoitajia. Kyllä se pitäisi ylempää ne syylliset etsiä..
  Yst terv kohta valmis Lähihoitaja

 14. Kiitos Minttu tästä. 9v ja täysin autettavan tytön omaihoitajana, en haukkuisi enkä hauku sairaanhoitajia, koska heidän vika tämä ”Esperi doesnt care” julkisuus ei ole vaan niiden muutaman ihmisen jotka tekevät bisnestä viattomilla vammaisille ja vanhuksilla. Ole huolissani miten pienemmät ja oikeasti ihanat hoitokodit pärjäävät kilpailussa moisten jättien kanssa missä ei makseta kunnon palkkaa ja teetetään hoitotyön lisäksi ruuanlaitto, siivous ja talkkarin hommat alimitoituksella.

  Ihana kuulla että mahtavia hoitokoteja edelleen on olemassa ja heille kiitos sekä kumarrus

  Omaoshoitaja Laura

  1. Tsemppiä sinne <3 <3 Ja ihana kun olet noin ihanalla asenteella varustettu!

 15. Niillä työkaluilla työskennellään mitä on käytössä. Ihmisten on vaikea mieltää, että hoitajista saadut huonommat kokemukset ovat usein lähtöisin myös sieltä työnantajapuolelta , eli huonoista työoloista. Kun tällaiset asiat ovat otsikoissa, ihmiset herkästi kahvat muistoistaan kaikki ikävät hoitoalan muistot mitä löytyy. Fakta kuitenkin on että hoiva-alalla on todella paljon kutsumusammatteja , työ on rankkaa ja alipalkattua. Suurin osa ihmisistä osaa arvostaa hoitajia, viimeistään siinä vaiheessa kun sellaista viimein tarvitse itse. Näin ainakin tahtoisin uskoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *