Ura

Työmoraali

Istun junassa matkalla Helsinkiin monenmoisiin palaveriin yhdelle päivää. Jos ihmettelette miksi me matkataan Helsinkiin vaikka pääkallopaikka on Ylläksellä, niin fakta homma on että Etelä-Suomessa on pääosin kaikki yhteistyökumppanit ja showroomit etc. Siksi pakko liikkua myös sinne. Sikäli ihan helppo setti koska minähän asun Tampereella ja kahden viikon sykleissä koitan olla pohjoisessa, vaikka ei  se kyllä ikinä niin toteudu. Työmoraali on mulla sellainen että mä kyllä pystyn liikkumaan itsekin.

Ja miksi junalla? No jos mä ajaelen ees taas autolla niin mulla hukkuu omasta työpäivästä iso siivu siihen ajeluun. Tykkään tehostaa mun työpäivät ja käyttää mahdollisimman hyvin ”ylimääräiset” tunnit niin ei tartte sitten stressata kotona ja äyskiä mukuloille. Tälle aamulle heitin tytön päiväkotiin ja hyppäsin junaan. Illaksi kotiin <3

Lapsista tuli mieleen tämän päivän aihe josta aion kirjoittaa senkin uhalla että pas*amyrsky siitä nousee. Mä työllistän vuodenajasta riippuen 20-45 ihmistä. Siihen mahtuu ne vajaat 20 vakituisia ja loput ovat sesonkityöntekijöitä enemmän ja vähemmän. Mä olen tän vajaan 5 vuoden toimitusjohtajaurani aikana nähnyt monenmoista ”hiihtäjää”. Hiihtäjällä tarkoitan työnhakijoita, asiakkaita, edustajia. Ihan keitä vain jotka sopii mun työpäivääni. Minä mukaan lukien olen jonkin sortin hiihtäjä omasta mielestäni.

Kun meille hakeutuu töihin, niin voisin heittää karkeana arviona että noin 70-80% hakijoista on nuoria. 17-22 ikävuoden välillä. Sanomattakin selvää että ”joudun” monelle opettamaan työetikettiä johon kuuluu ihan perus kunnioitus työkaveria kohtaan kuin tietenkin meidän tapauksessa ihan kaupan alan perustyöt. Tämä on ihan selvää ja oikeastaan hirveän kivaakin. Varsinkin kun nuoret ovat vastaanottavia ja oppi menee perille. Uskoisin että opettajillekin nämä oppilaat ovat niitä helmiä keiden kanssa on mukava työskennellä.

Työmoraalia en kuitenkaan pysty opettamaan kuin omille lapsilleni. Koen omaksi velvollisuudekseni opettaa lapselleni mitä on työnteko ja mikä on rahan arvo. Ei hän pysty sitä mistään muualta oppimaan.

Meidän äidillä oli yksinhuoltajana tiukkaa ja ei pystynyt mun vaikeavammaisen pikkuveljen hoidolta tekemään muuta kuin puolta päivää. Ja meiltä ei todellakaan puuttunut mitään. Mutta mä opin oman rahantekemisen jo 14 vuotiaana kun pääsin huoltoasemalle myymään höyrymakkaraa jne. Jos halusin ylimääräistä, elokuviin, trendivaatetta, heseä jne niin mä olin tienannut rahani niihin.

Mulla on kuitenkin vuosien saatossa muovautunut jo perus skeptinen mieliala kun saan kuulla esimerkiksi jatkuvista sairaslomista. Olen painottanut kuinka kipeänä ei missään nimessä saa tulla töihin työkavereita tartuttamaan tai omaa sairautta pidentämään. Mutta jos olet työkyvytön niin et sä silloin jaksa käsittääkseni heilua baarissa tai ravintolassakaan. Ja tämä mua risoo työnantajana. Ei se että olet siellä, vaan se että olet siellä käytännössä mun rahoilla. Kuten edellä mainitsin työmoraali on sellainen joka sulla joko on tai ei ole. Mä niin toivon että saan opetettua lapsilleni tämän.

Instagram – Kauppiaanrouva

Snapchat – Kauppiaanrouva1

Facebook – Kauppiaanrouva

Blogit.fi – Kauppiaanrouva

Bloglovin´- Kauppiaanrouva

16 thoughts on “Työmoraali

 1. Asiaa!!! Tuntuu yksi pikku perusjuttu unhottuneen nykyihmisiltä eli kotikasvatus. Mulle iskostu päähän toisten kunnioitus ja varsinkin vanhempien ihmisten kunnioitus. Paras kenties oli, että kuuntele kun on vanhoja ihmisiä ympärillä. Niissä se viisaus ja elämänkokemus asuu. Enkä puhu nyt mistään elämänkoululaisista…

  1. Voi vitsi! Mä oon niin samaa mieltä! Nimenomaan vanhemmilta ihmisiltä olisihirveästi opittavaa! <3

 2. Juuri näin se on, että työmoraali joko löytyy tai ei. Musta tuntuu, että nykynuorilta vanhemmat vaatii liian vähän – ihan perusasioita (esim. ruuanlaitto,siivous) ei osata. Itse aloitin palkkatyöt kioskilla 13v ja maalla kasvaneena kotona aloitettu työt tyyliin het kun opetellu käveleen ja ne työt ei kyllä maalla tekemällä loppunu ees 🙈 Nykynuorille ei kyllä ees kelpaa nykypäivänä mikä tahansa työ. Tää oli nyt yleistystä, kyllä niitä helmiäkin välillä löytyy😊

  1. Ja miten heidän pitäisi osata ”oikeassakaan elämässä” sitten toimia…? <3 Minäkin yleistin, mutta edelleen tiedän että helmiäkin löytyy 🙂

 3. Työmoraali on tärkeä työntekijälle ja työnantajalle.
  Olen myös nähnyt elämäni aikana näitä ns.sairaslomalaisia….kyllä välillä
  nousi ” hiukset pystyyn ”

 4. Täällä yksi, jolla työmoraalia ja -tahtoa riittäisi. Vaan joskus tämä elämä pistää pakan sekaisin ja pahan kerran. Syksyllä 2016 alkoi sairastelukierre yskineen päivineen, mutta koko ajan kuljin töissä kun ns. muita oireita ei ollut. Siinä sivussa myös lääkärissä, kun ei ihan kunto ollut kohdillaan. Lääkärit totesi, että mitä sä täällä kuljet, jaksat kuitenkin olla töissä niin vika lienee korvien välissä. No ei ihan ollut… 2016 joulukuussa sain diagnoosin AML (akuutti myelooinen leukemia) ja siitä sitten saikkuputkea onkin tähän päivään riittänyt. Matkaan on mahtunut monenmoista, mm. heinäkuussa 2017 vaihdettiin uudet öljyt koneeseen, kun sain joltain kiltiltä naisihmiseltä uudet kantasolut. Koen että työmoraalistani on ollut myös hyötyä tässä uudessa elämäntilanteessa kun on vähän joutunut painimaan elämän isojen kysymysten kanssa enemmänkin. Mutta tässä ollaan ja toivottavasti minulla on vielä työelämällekin jotain annettavaa. Nyt on ollut aikaa miettiä että mitä tällä loppuelämällänsä haluaa tehdä. Ja ainakin tämä nainen tahtoo vielä töihin!

  1. Hui mikä koettelemus! <3 Kiitos kun jaoit tainasi! <3 <3 Hurjasti voimia kaikkeen, olet sinä kyllä sinnikäs sissi <3 <3

 5. Työmoraalin opettaminen on ihan perusjuttuja lastenkasvatuksessa. Ja ettei elämä ole pelkkää elämyspuistoa. Hienosti puit sen sanoiksi. 🙂

 6. Olen 50-kymppinen viittä vaille konkurssissa oleva parturi-kampaamoyrittäjä.
  Hulvaton asenteenne antaa tosi paljon voimia kestää tällä pikkukylällä😉Ihanaa että uskallatte Sampon kanssa olla ihan oma itsenne!Ihailen ja arvostan👍

 7. Nyt puhut niin totta!! Mun mielestä jos kykenee baariin tai shoppaileen ei tartte maksaa saikkua. Mua ärsyttää nää ”sairaat” jotka ei kykene töihin vaan kykenee kauppaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *