Uncategorized

Ero ahdistelun ja iskemisen välillä

Tässä tulee nyt vain minun mielipiteeni. Ei absoluuttista faktaa eikä kenenkään kokemuksien aliarviointeja. Korostan näiden olevan MINUN ajatuksiani eikä totuuksia. Mietiskelin ja rupattelin äidin kanssa että missä menee näiden kahden ero.

Täällä Seychelleillä ollessa olen törmännyt päivittäin erilaisiin iskuyrityksiin. Milloin se on vislausta, milloin se on ”hey pretty lady” huutelu tai räikeimpänä pyydetään diskoon perjantai-iltana. Mulla on sormukset sormessa, eli ihan varatun naisen stigma. Ei pitäisi sekään aiheuttaa hämmennystä.

Miehet ovat kuitenkin avoimen suoria lähestymisissään ja tuntuu kieltämättä välillä aika rasittavalta. Se kuitenkin kuuluu kulttuuriin enkä suinkaan ole ainoa daami joka huomiota saa. Oletettavasti se on ihan yleinen käytäntö.

Tästä se ajatus sitten lähti. Miten nämä kaksi erottaa toisistaan? Voiko enää mies iskeä naista joutumatta ”ahdistelijaksi”? Ja jos voi, niin miten? Luen erilaisia, ja kammottavia, tarinoita ihmisistä jotka ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun kohteiksi. Kaikki sympatia heille. Tässä tapauksessa voin sanoa tietäväni miltä se tuntuu. Ensimmäisen kerran jouduin ahdistelluksi 12-vuotiaana. Minut taklattiin maahan ja tungettiin suu suuhun. Sain potkastua ja juoksin kotiin. Mitään muistikuvaa ei ole millä adrella olen kotio pinkonut, mutta mun äiti oli onneksi kotiäiti siihen aikaan ja poliisitapaushan siitä tuli. Koskaan ei saatu tätä miestä kiinni, mutta koulumatkoja en yksin kulkenut sen koommin. Toisen kerran olin jo aikuinen, itseasiassa suhteessa nykyisen mieheni kanssa. Esimieheni menneiltä ajoilta päätti lääppiä tyhy-päivän jälkeen polveani ja kertoa kuinka haluaa ”hakata krapulansa minuun”. No sanomattakin selvää, irtisanouduin ja kyllä, tein hänestä ilmoituksen HR-osastolle. Jos joku nyt kokee minun puolestani harmia miksi minun täytyi irtisanoutua, voin kertoa käsi sydämellä että tein sen mieluusti ja siksi että minulla oli parempi työ näköpiirissä joskaan ei vielä varma. Tein sen puhtaasti oman mielenterveyteni vuoksi.

Pointtina tässä pohdinnassa ei ole minun ikivanhat kokemukseni, vaan ylipäätään kulttuuri joka vallitsee nykypäivänä.

Äiti luki kirjaa eräästä hirmuvallasta, jonka diktaattori ei laita naiselle mitään arvoa. Sitä kohtaloa ei voi kuvitella edes pahimmissa painajaisissaan. Eikä tarvitsekaan. Minun kokemukseni ovat traumaattisia minulle ja jokaisen oma heille itselle.

Facebookissa eräs ystäväni nosti puheenaiheeksi kuitenkin tämän nykypäivän joukkolynkkaysmielialan. Ja mun on pakko myöntää että olen kyllä samaa mieltä. Otsikoihin nousee yksi hahmo joka ”teurastetaan” huhupuheiden perusteella. Missä on näytöt, todisteet? Jos ihminen mokaa, tai ei välttämättä edes mokaa, niin häneltä on sosiaalisen median ansiosta viety niin maine kuin duunitkin. Pahimmassa tapauksessä elämä. Mitä ikinä tapahtui sloganille ”syytön kunnes toisin todistetaan”?

Tämä ajautui nyt täysin raitelta tämä pohdinta. Mietin vain miten mies uskaltaa enää naista lähestyä vai uskaltaako? Annetaanko jollekin kulttuurille enemmän anteeksi kuin toiselle? Mites naisten ahdistelut? Ei ole yksi eikä kaksi naista kenet tunnen jotka pikkupätkässä istuu miehen syliin pyytämättä. Milloin se kääntyy niin että miehet alkavat joukolla syyttämään naisia seksuaalisesta ahdistelusta? Porukalla kun kerran tehdään ja tasa-arvoa peräänkuulutetaan.

24 thoughts on “Ero ahdistelun ja iskemisen välillä

 1. Olen miettinyt tätä samaa asiaa ihan viime päivinä. Jotenkin tuntuu siltä, että miehet kestävät naisilta törkeämpää käytöstä ja osaavat laittaa sen jotenkin vitsiksi helpommin. Naisen lähentelylle lähinnä vaan naureskellaan ja se kasvattaa sitä egoa sitten entisestään. En ole itsekään herkkä reagoimaan kovin kärkkäästi ahdisteluyrityksiin. Olen nimennyt sekä nettiahdistelijat että baarissa humaltuneet kourijat kategoriaan ”copy-paste-miehet”. En todellakaan ole ainoa, joita nämä tyypit yrittävät hieman raivostuttavalla tavalla lähestyä. En kuitenkaan koskaan sietäisi tollaista sikamaista käytöstä työpaikallani. En esimiehiltäni, mutta en myöskään kollegoiltani. Teit ihan oikean ratkaisun. Ehkäpä tämmöisissä tapauksissa se pistää ahdistelijan pohtimaan omaa ammattietiikkaansa uusiksi.

  1. Kylläpä puit hienosti sanoiksi!! “Copy-paste” mies on mulle uus termi 🙂
   Ja noinhan se on. Ei todellakaan “tarvitse sietää”! Mutta mun mielestä oli oma paikka sille jonne käytöksestä raportoida. Ja heti. Ehkäpä tässäkin korostan äitiäni joka ei usko uhriutumiseen vaan nimenomaan toimintaan. <3

 2. Samoja aiheita olen itse miettinyt. Toki oikeat ahdistelutapaukset on aivan kamalia, mutta olen lukenut jo tapauksistakin, joissa rintojen tuijotuskin on koettu ahdisteluksi, tai iskuyritys baarissa. Ikävä myöntää, mutta itsekin olen näihin sortunut, tuijottanut heteronaisena toisen naisen rintoja, ohi kävelleiden miesten takapuolia, ja olen joskus yrittänyt iskeäkin – vaihtelevalla menestyksellä.

  Missä sitten kulkee se raja? Jostain luin, että iskuyritys kannattaisi aloittaa vaikka kehumalla toisen paitaa. Tarkoittaako tämä, että jos kehun miespuolisen kaverin uutta vaatetta ajatuksena, että voisin ostaa samanlaisen miehelleni, voi hän kuvitella että yritän iskeä häntä?

  Seksuaalinen ahdistelu tai väkivalta ei ole hyväksyttävää. Flirttailu on mielestäni (ja tämä on vain minun mielipiteeni) kuitenkin yksi tärkeä kanssakäymismuoto miehen ja naisen välillä, vaikkei sen olisikaan tarkoituskaan sen pidemmälle johtaa. Itse koen sen positiivisena huomioimisena ja toisen erilaisuuden ylistyksenä. Meistä osa kun on on kuitenkin vielä miehiä ja naisia, ja miehen ja naisen välinen vetovoima kun tuppaa olemaan ihan lajinkin säilymisen kannalta elinehto.

  Mainitsin tuossa aikaisemmin etä tuijotan joskus naisten rintoja. Naisena tiedän, että ei ne rinnat noin vaan pullahda sieltä topin alta puoliksi näkyville, eikä etenkään ne silarit sujahda sinne ihon sisään ihan vahingossa. Mietinkin, miksi me naiset siten pukeudumme julkisella paikalla provosoivasti, jos emme tahdo että meitä katsotaan? Koskeminen on eri asia, raiskaaminen taas eroaa siitäkin, en nyt käsittele näitä asioita, vaan ihan sitä, että miksi ihmeessä sitten kukaan kulkee tuolla puolialasti, jos ei halua että häntä edes katsotaan? Minun täytyy myöntää, että kyllä minä mietin kuinka eri tilaisuuksiin pukeudun – ja valitessani sen tiukan mekon ja pitkät saappaat tiedostan, että minut huomataan ja saatan saada (yleensä positiivisia) kommentteja miehiltä ja naisilta. Jos en näin halua, laitan jotain muuta.

  1. Voi että! Just noin minäkin pohdin. Enkä muute häpeä myöntää katsovani naisten rintoja tai miesten takapuolia minäkään. Joskus jopa puolisoni kanssa kilvan niitä bongaillaan, mutta todella toivon etten tuijota niin että ketään häiritsee tai kokisi ahhdistavaksi. Se olisi kamalaa…

 3. Kiitos Minttu, kun jaksat täräyttää ja perustella mielipiteitäsi ja ajatuksiasi. Olet virkistävä poikkeus ja upea sellainen näiden ”kaunis valkoinen kotini, merkkivaatteisiin puetut lapsukaiseni, raakaruokavalioni, jne jne” blogien joukossa. Näitä lukee mielellään.

  1. Kiitos kommentista! <3 Ja hankalapa olisi mainitsemistasi asioista kirjoittaa kun minulla ei ole kokemusta yhdestäkään 🙂

  2. Ihan samoilla linjoilla. Yleensä ohitan blogit, koska en vaan jaksa kiinnostua jostain valkoisesta kodista / ihonhoidosta / pukeutumisesta / hotelliyöstä (Muistakaa myös ”kaupallinen yhteistyö”) vaikka toki pukeudun ja hoidan ihoani. Jospa nyt vihdoin saadaan lukea ”järki päässä, jalat maassa” -tyyppisiä postauksia, joissa ei ole maailmanloppu jos pimppi vilahtaa uimarannalla tai kampaus läsähtää (tai pöyhistyy) kesken illan – sehän on vain elämää, ei enempää! 🙂

 4. Olen ajatellut samansuuntaisesti asiasta kuin sinäkin. Mielestäni kuitenkin sen vaistoaa jos toisella on kunnioitusta toista ihmistä kohtaan. Haluaako olla vain törkeä ja itsekäs vai kunnioittaako toista oikeasti. Kyllä järkevä mieskin huomaa jos työpaikalla on joku joka ahdistelee seksuaalisesti. Toivoisin että miehetkin uskaltaisivat silloin puolustaa uhria eivätkä jättäisi uhria yksin taistelemaan oikeuksistaan.

  1. Just näin!! <3 <3 Ja niin kovin helposti tunnutaan silmämme sulkevan. Onko sitten tietoista tai tiedostamatonta…

 5. Yksi asia mikä itseäni häiritsee tässä metoo kampanjassa ja kuinka hyväksikäytöt yms. on nousseet yleiseen tietoisuuteen on se miten miesten hyväksikäyttöä silti vähätellään ja piilotellaan, koska sitäkin tapahtuu. Jostain syystä yleinen mielipide on se, että mies tahtoo seksiä tai muuta hiplailua kokoajan eikä sen takia ole mahdollista, että miestä voi myös joku käyttää hyväksi. Ja ehkä myös sekin, että mies ei ole enää mies jos menee ilmoittamaan tällaisestä toiminnasta, koska se laskee miehisyyttä ?

  1. Ja kun se ei todellakaan laske miehisyyttä. Eikä mies todellakaan halua seksiä tai hiplailua itseisarvollisesti! Tuo sun pointti on todella tärkeä! <3 <3 Kiitos siitä!

 6. Terveellä järjellä ja hyvillä käytöstavoilla pärjää missä vain. Hyvä kirjoitus ajankohtaisesta asiasta.

 7. Todennäköisesti kaikilla naisilla on huonoja kokemuksia tökeröistä iskuyrityksistä ja eri asteisista ahdisteluista. Tietenkin myös miehillä. Minua harmittaa tässä yleisessä keskustelussa se, että se on keskittynyt flirttailuun. Ei siihen oikeaan ahdisteluun ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Siitä meidän tulisi puhua. Miksi sitä on? Mitä se on? Mitä tilastot näyttävät? Miten sitä voi estää? Miten siitä voi puhua? Miten tekijä joutuu vastuuseen?

  Tällä hetkellä tuntuu että, yleinen mielipide on, että naiset valittavat turhasta. Silloin ne oikeat hyväksikäytöt jäävät kertomatta. Kun ei uskalla. Kun kuitenkin leimataan miestenlynkkaajaksi. Terveisin, hyväksikäytön kohteeksi joutunut ja siitä vaiennut

  1. AMEN! ❤️ Juurikin näin. Nyt siihen huttuun hukkuu juuri nämä oikeat. Eikä eroa ole enää flirtillä ja ahdistelulla. Eikä liioin kuinka myös miehiä ahdistellaan naisten toimesta.
   Kiitos mielipiteestäsi ja kirjoituksestasi! ❤️ Arvostan sitä todella!

 8. Tomi Metsäkedon juttu näytti mihin tämä pahimmillaan voi johtaa.. Ukko menetti 2 tärkeää roolia, tv-esiintymisen (Oli muuten yksi parhaista laulajista), Ura otti takapakkia ellei jopa kokonaan loppunut siihen. Mitä hän teki? Tekikö rikoksen? ei? Mitä? Kännissä vähän liian agressiivisesti käyttäytynyt? Epäsosiaalisesti? Epäkunnioitettavasti jne. MUTTEI RIKOSTA.. Kyllä sai sellaisen lynkkayksen facessa ynm. Että ihme kun vielä järjissään on.. Ja monet näistä väittämistä (KAIKKI) on ilman minkäänlaista todistetta. Pelottavaa.. En tiedä uskaltaako baarista enää edes naisen matkaan lähteä kun voi huomenna olla syytettynä raiskauksesta ilman todisteita, vaikkei syylliseksi tuomita, niin aivan varmaan olet syyllinen jokaisen akan silmissä jotka tilanteesta tietää..

  Jännä miten paljon painoa seksismi saa ihmisien keskuudessa, kun puheet ja pienet eleet ovat jo niin pahoja asioita. Mutta jos Tomi olisi pahoinpidellyt naisen vaikka baarissa, hänellä ei olisi ollut mitään hätää!

  En lähde vähättelemään oikeasti heitä jotka ovat joutuneet uhriksi, mutta kaikella pitää olla järki mukana ja rajansa.. Ei sinua kauniiksi sanominen ole ahdistelua.. Mutta jos se jatkuisi päivästä toiseen erilaisilla vihjauksilla, eikä loppuisi vaikka sanoisit vastaan… Niin se on jo ahdistelua..

  Mutta mukavaa että osaat olla tässä järjellisesti mukana, etkä lähde femistiseen syyttelyyn mukaan. 🙂

  Ja tuohon Koppin kommenttiin haluaisin yhtyä , sanomalla että olen samaa mieltä + alkaa kyllästyttämään tämä jokaisesta tuutista tuleva miesten lynkkays, jolloin juuri ne pahimmat asiat joista pitäisi puhua jää varjoon.. Kuten hän sanoi ”tulee se tunne että naiset valittavat turhasta, koska niin ne jotkut tekevät, jolloin ne joilla siihen on aihetta jäävät syrjään” 🙂

  1. Tämä juuri oli pointtini. ❤️ Mä toivoisin että juuri nämä vaienneet äänet pääsisi kuuluviin.
   Kiitos kun avasit ajatuksiasi! Voi kun lynkkauskulttuuri loppuisi!

 9. Kunnioitan rohkeuttasi ja rehellisyyttäsi erilaisissa asioissa.
  Mahtavaa on myös se asia, miten näytät rakkautesi veljeäsi kohtaan, joka on vammainen.

 10. Kunnioitan rohkeuttasi ja rehellisyyttäsi erilaisissa asioissa.
  Mahtavaa on myös se asia, miten näytät rakkautesi veljeäsi kohtaan, joka on vammainen. <3

 11. Kerran käynyt silleen, että nainen suuteli mua puoliväkisin. Ei tuntunut hyvältä. Tunkeilevat naiset tuntuvat muutenkin hieman pelottavilta, kuten varmasti ahdistelevat miehetkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *